Rusta bilen inför vintern

Vinterhalvåret innebär lite extra fix för bilägare. Det är inte enbart att byta till vinterdäck utan det finns fler saker som kan vara bra att tänka på och att dubbelkolla innan vädret blir kallare och vägbanan halare. Här har vi listat några tips men tänk på att inget kan ersätta:

  • säker bilkörning
  • anpassa hastighet
  • avstånd efter väglaget

Var redo för vintern
Se över att du har bra isskrapor som tar bort is och snö utan att repa rutorna. Med en liten borste för att borsta bort snön från motorhuven och resten av bilen, gör du att det blir säkrare i trafiken både för dig själv och för dina medtrafikanter.
Reflexväst, extra handskar, första hjälpen-kit kan vara bra att ha i bilen. Kör du fast i snö eller is går det ofta utmärkt att använda bilens gummimattor mellan däck och mark för att få grepp.
Smart snöskyffel med teleskopskaft är smidiga att ha med utan att de tar för mycket plats.

Fyll på rätt spolarvätska
Köp spolarvätska i koncentrerad form för att kunna anpassa efter utetemperaturen på bästa sätt. Dessutom är det mer ekonomiskt att köpa koncentrerad än färdigblandad även om färdigblandad spolarvätska kan kännas smidigare.

Siktförbättrare i spolarvätskan
Siktförbättrare tillsätts i spolarvätska och vatten för att skydda och rengöra bilruta och strålkastare mot trafikfilm som kan uppstå från partiklar i vägbanan och avgaser.

Kontrollera torkarbladen
Gamla torkarblad som är slitna och torra tar bort vattnet och snön sämre och kan skapa ränder på bilrutan. Tänk på att torkarbladen slits mer under vinterhalvåret då de utsätts för snö, is och salt så se till att du är rustad med nya fräscha torkarblad för att ha bra sikt hela vintern.

Se över strålkastarna
Strålkastarna är hårt utsatta för smuts från vägbana och väder så håll de rena så får du bättre ljus. Kontrollera att inställningen för strålkastarna är rätt för att undvika bländning och bästa ljuskäglan. Behöver du hjälp att byta lampor så ta hjälp av en verkstad så kan mekanikern även hjälpa till med strålkastarinställningarna.

Kontrollera helljusen
När det blir fler timmar med riktigt mörker under vinterhalvåret är det viktigt att även helljuset är optimalt. Kanske är det läge att uppgradera glödlamporna, montera extraljus eller xenonkonvertera det befintliga helljuset. Det finns extraljus i halogen och LED.

Vinterdäck
Gör en extrakoll på mönstret i vinterdäcken. Minsta tillåtna mönsterdjup är 3 mm men det rekommenderade måttet är minst 5 mm för bästa grepp. Slitna däck ger dåligt väggrepp vid halt väglag och ökar bromssträckan. Använd en 5-krona för att mäta mönsterdjupet, avståndet mellan överkanten på siffran 5 på myntet och myntets kant är just 3 mm.

Har ni frågor om vilka produkter ni ska använda till er bil eller om ni behöver hjälp med hjulbyte, lampinställningar etc. så är ni alltid välkomna att kontakta oss.

Lidköping
Verkstad: 0510-48 81 95
Reservdelar: 0510-48 81 96

Mariestad
Verkstad: 0501-646 25
Reservdelar: 0501-646 20

Skövde
Verkstad: 0500-44 48 44
Reservdelar: 0500-44 48 20

Av: Johan Höög
Digital specialist