Hybrider och laddbara bilar

Kia har ett brett utbud av elektrifierade bilar, från hybrider till laddhybrider / plug-in hybrider till rena elbilar. Idag är i snitt varannan såld Kia en elektrifierad bil på något sätt. Detta bidrar på många sätt till ett positivt klimatavtryck och en bra körekonomi i form av mindre bränslekostnader och lägre förmånsvärde. Lägg därtill marknadens bästa nybilsgaranti på hela 7 år och att flera av våra modeller är testvinnare i oberoende motorjournalistik.

Elbilar

Kostnader och miljöpremie

En ren elbil har generellt sett kostat lite mer än en bil med konventionellt bränsle. Priserna kan dock skilja sig mycket mellan tillverkare och olika segment och i takt med att tekniken utvecklas och volymerna ökar, så sjunker även priset.

Uppsidorna är många där låg fordonsskatt och miljöbonus på upp till 70 000 kr kan räknas in. En elbil är även billigare ur servicesynpunkt då det finns färre rörliga delar och förbrukningsdelar som behöver bytas regelbundet.  

Laddning

Du kan idag ladda en elbil på flera olika ställen, både hemma, på jobbet eller på publika laddstationer som finns runt om i landet. Kostnaden för att ladda en elbil varierar beroende på batteriet storlek och skick, samt var du laddar. Laddar du i hemmet kan du räkna med ungefär 1,5 – 2 kronor per mil beroende på elavtal.

Det tar idag mellan 18 minuter och 18 timmar att ladda en elbil, beroende på laddingsalternativ. När du laddar din bil är det viktigt att den är säker. Därför har alla elbilar från Kia ett inbyggt stöldskydd, som innebär att du måste låsa upp bilen för att kunna koppla loss laddsladden.

Räckvidd och miljö

En elbils räckvidd beror mycket på din körstil. I motsats till en fossildriven bil så ökar räckvidden för en elbil vid körning i stadsmiljö där det blir mycket start och stopp.

Räckvidden för en elbil påverkas av en mängd faktorer, t.ex. en högre hastighet med större luftmotstånd, användande av elektronisk utrustning samt kyla, is och snö.

Batteriet i Kias elbilar omfattas av den sjuåriga nybilsgarantin om bilen används i privat bruk eller som tjänst- och förmånsbil. När en elbil är i drift har den ett nollutsläpp av koldioxid. Beroende på hur den el som bilen laddas med är producerad, så går det att räkna om den totala miljöpåverkan. Enligt sajten laddaelbilen.se så bidrar en elbil i snitt med mellan två och tre gram koldioxid per kilometer inklusive de utsläpp som kommer från elproduktionen.

Våra elbilar

Kia e-Soul
Kia Niro EV
Kia EV6

Laddhybrider

Vad är en laddhybrid?

Laddhybrider är bilar som drivs av både en elmotor och en förbränningsmotor och kallas även för plug-in hybrider. De kan laddas på samma sätt som en elbil men eftersom de även har en förbränningsmotor kan en lång räckvidd bibehållas. En laddhybrid har ett lågt förmånsvärde, vilket gör den extra intressant som en tjänstebil.

Bonus malus och förmånsvärden

I juli 2018 infördes ett nytt skattesystem som kallas för bonus malus. I korta drag så innebär det att en bil som har låga utsläpp av koldioxid får en bonus och de med högre utsläpp bestraffas med en höjd fordonsskatt. Laddhybrider har låga utsläpp vilket då ger en bonus vilken utbetalas av Transportstyrelsen tidigast sex månader efter att bilen köpts.

En laddhybrid kostar ofta mer än motsvarande bil med endast förbränningsmotor. Därför har man aktivt valt att sänka förmånsvärdet på en laddhybrid genom att utgå från priset på motsvarande fossildriven bil.

Laddning av en laddhybrid

Batteriet i en laddhybrid laddas på samma sätt som en ren elbil. Detta kan göras hemma eller på publika laddstationer som finns runt om i landet. Om du laddar hemma rekommenderar Elsäkerhetsverket en laddbox som installeras av behörig fackman.

Den exakta kostnaden för att ladda en laddhybrid beror på batteristorlek, batteriets skick samt vart du väljer att ladda. Ett ungefärligt riktvärde i laddkostnad för en räckvidd på 50-60 kilometer är mellan 7 och 12 kronor. Laddar du hemma tar det ungefär tre timmar att ladda batteriet fullt och det är aldrig farligt att köra helt slut på batteriet.

Våra laddhybrider

Kia Ceed SW Plug-In Hybrid
Kia Niro Plug-In Hybrid
Kia XCeed Plug-In Hybrid
Kia Sportage Plug-In Hybrid
Kia Sorento Plug-In Hybrid