Om Svenska Motor

Svenska Motor i Skövde
Servicevägen 3
541 61 Skövde

Svenska Motor i Lidköping
Tallhagsgatan 12
531 40 Lidköping

Svenska Motor i Mariestad
Hammarsmedsgatan 30
542 35 Mariestad

Öppnar snart!

Svenska Motor är ett bilbolag med anor och tradition långt tillbaka i tiden. Idag är bolaget auktoriserad återförsäljare och serviceverkstad för Kia på alla sina orter, Lidköping, Mariestad och Skövde. I Lidköping är vi auktoriserad serviceverkstad för Mercedes-Benz person- och transportbilar. I Skövde är vi även auktoriserad serviceverkstad för Subaru. I Mariestad är serviceverkstaden även auktoriserad för Saab. Vid årsskiftet 2019/2020 slogs bolagen Gustaf E Bil AB och Svenska Motor i Västra Götaland AB ihop och verkar nu under namnet Svenska Motor Sverige AB.

Gustaf E Bils historia

Gustaf E Bil startade som bilbolag redan 1947 och grundades av Gustaf Elam Johansson. Bolaget startade i Falköping och var då bilförsäljning, verkstad, reservdelar, bensinstation och trafikskola med sammanlagt 10 anställda. Märkena som bolaget företrädde, genom ANA, var Chrysler, Plymouth, Standard personbilar, Fargo lastbilar och Ferguson traktorer.

Under början av 50-talet tecknades avtal med VW, som då företräddes av Scania på den svenska marknaden, med följd att avtalet med ANA sades upp per telegram. I samband med detta blev bolaget även representant för Scania lastbilar.

I mitten av 50-talet inleddes förhandlingar med GM och avtal tecknades. I samband med detta upphörde den korta sejouren som VW-representant. Under 50-talet startades även det aktiebolag som fortsatt är det bolag verksamheten bedrivs i. I slutet av decenniet fanns representation i Falköping, Skövde och Vara.

I början av 60-talet invigs en helt nybyggd fullserviceanläggning i det som i folkmun i Skövde kallas Mörke-korset och följande år övertas representationen av GM-bilar i Hjo och Tibro.

Under senare delen av 60-talet och under 70-talet byggs nya anläggningar på flera orter och i samband med den annalkande energikrisen i början av 70-talet tecknades även avtal med Fiat.  

1977 firar bolaget 25-årsjubileum som GM-representant och under 80-talet lanseras både det första datasystemet för administration av lager, reservdelar, verkstad och redovisning samt breddar sin verksamhet till Mariestad genom att ta över Vadsbo Bil AB.

1990 flyttas huvudkontoret från Falköping till Mariestad och under 90-talet omvandlas det tidigare ägarbolaget Skåne Gripen AB till Midway Holding AB. Samtidigt expanderar verksamheten till fler orter och återförsäljaravtal med Saab tecknas.

Under första decenniet av 2000-talet finns Gustaf E Bil i Skövde, Falköping, Mariestad, Borås, Ulricehamn, Skene, Svenljunga, Lidköping, Vara och Alingsås. Efter 2014 renodlas verksamheten och bolaget finns nu i Lidköping, Mariestad, Skövde och Vara och är återförsäljare av bland annat Kia, Opel, Peugeot, Chevrolet och Saab.

Svenska Motor med Hyundai

Svenska Motor i Västra Götaland AB grundades 2011 och har sedan starten varit återförsäljare och auktoriserad serviceverkstad för Hyundai. Från 2011 till 2015 fanns bolaget representerat både i Skövde och i Stenstorp.

Redan under de två första verksamhetsåren såg man ett uppdämt behov för Hyundai i Skövde. Bara efter första året uppnåddes en marknadsandel på över 8 procent och ca 300 nya Hyundaibilar levererades.

I och med det ökade intresset för Hyundai och ett visat uppdämt behov tog Svenska Motor nästa steg genom att i mars 2014 öppna en helt ny fullserviceanläggning, mitt i ”Skövdes nya bilcentrum” vid Karstorpsrondellen.

I mitten av 2017 blev bolaget även auktoriserad återförsäljare och verkstad för Subaru.

I årsskiftet 2019/2020 upphörde Svenska Motor med att sälja nya Hyundai-bilar.

Svenska Motor Sverige och framtiden

Sedan årsskiftet 2019/2020 har Gustaf E Bil och Svenska Motor i Västra Götaland AB gått samman och verkar under det nya namnet Svenska Motor Sverige AB. Bolaget är auktoriserad återförsäljare och serviceverkstad för Kia på alla sina orter, Lidköping, Mariestad och Skövde. I Skövde är bolaget auktoriserad serviceverkstad för Subaru och i Mariestad är bolaget auktoriserad serviceverkstad för Saab.

Under 2020 sker det förbättringsarbete och renoveringar på alla våra anläggningar för att skapa en god och effektiv arbetsmiljö och sätta våra kunder i fokus.

Både nya och begagnade bilar i lager

Din integritet är viktig för oss

För att kunna ge dig ett bra stöd i bilköpet såväl som i bilägandet behöver vi samla och behandla personuppgifter om dig. Den 25 maj 2018 träder en ny EU-förordning, GDPR (General Data Protection Regulation), i kraft och ersatte den tidigare personuppgiftslagen, PUL.

GDPR innebär att kraven på hur företag och organisationer får behandla personuppgifter skärps, samtidigt som dina rättigheter som konsument stärks. I vår integritetspolicy förklarar vi hur vi behandlar dina personuppgifter.

Läs vår integritetspolicy.